Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Άρθρο-απάντηση LesvosPost.com «Ας κρατήσουν τα πανηγύρια και το τσουβάλιασμα»

Γράφει ο υπεύθυνος ρεπορτάζ του LesvosPost.com Σταύρος Μαντατής

Η δημοσιογραφική είδηση προϋποθέτει την έρευνα και πέντε απαράβατους όρους για να γράψει κάποιος το αποτέλεσμά της, δηλαδή την αλήθεια. Προϋποθέτει το θάρρος, να γράφεις την αλήθεια. Την εξυπνάδα, να ξεχωρίζεις την αλήθεια. Την τέχνη, να χειρίζεσαι την αλήθεια σαν όπλο. Τη κρίση, να διαλέγεις εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια γίνεται αποτελεσματική και τη μαεστρία, να διαδίδεις την αλήθεια σε πολλούς


Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΣΕΜΜΕΛ σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την ΕΡΤ με την οποία χαρακτηριζόμαστε "παραδημοσιογραφικό" site και "απεργοσπάστες"! 

Προφανώς η ανακοίνωση παραβλέπει κάποια πράγματα: 

Το LesvosPost.com είναι ένα δημοσιογραφικό site της Λέσβου το οποίο έχει ίσως την μεγαλύτερη ροή ειδήσεων, των οποίων οι περισσότερες αποτελούν "πρωτογενή υλικό". Οι ειδήσεις του δηλαδή αποτελούν αποτέλεσμα της δημοσιογραφικής δουλειάς των μελών του. Τα ρεπορτάζ και οι συνεντεύξεις των υπεύθυνων μελών του LesvosPost.com κυριαρχούν στις ειδησεογραφία που δεν στηρίζεται σε ένα απλό copy paste.

Πως λοιπόν χαρακτηρίζεται αυτό το site παραδημοσιογραφικό; Η δημοσιογραφία ταυτίζεται με μόνο κάποιο τίτλο ή κάρτα μέλους; Το LesvosPost.com δεν έχει ανάγκη τέτοιους τίτλους τα δημοσιογραφικά διαπιστευτήριά του τα έχει αποκτήσει στον δρόμο και αποτελούν συνέχεια όσων έχουν τα μέλη του μάθει από τα προγράμματα σπουδών που παρακολούθησαν και παρακολουθούνε. 

Αναφέρεται επίσης πως είμαστε "απεργοσπάστες" αφού πρώτα κόπτεστε για τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Όπως σημείωσε ο διευθυντής του LesvosPost.com , Γιώργος Στεφάνου, σε απάντησή του ΕΔΩ

Το LesvosPost.com δεν ανήκει σε κανένα συνδικαλιστικό όργανο που λέγεται ΣΕΜΕΛ. Το οποίο από όσο ξέρουμε δεν είναι αναγνωρισμένο από την ΕΣΗΕΑ, ούτε από την ΕΣΗΕΠΙΝ.

Πολύ περισσότερο Το LesvosPost.com δεν ανήκει σε κανέναν συνδικαλιστικό φορέα για να "δώσει λόγο" για την στάση του στην απεργία των ΜΜΕ. Ακόμα δεν υπάρχει καμία νομοθεσία στην Ελλάδα που να εντάσσει τα SITES η BLOGS σε κάποια ευρύτερη δημοσιογραφική αρχή. 

Τα μέλη του του LesvosPost.com βρέθηκαν τις ημέρες των απεργιών έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΑ Αιγαίου, της ΕΡΑ Ηρακλείου Κρήτης και της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα για να συμπαρασταθούν στους απολυμένους και να καλύψουν τις κινητοποιήσεις (Τα σχετικά ρεπορτάζ και οι ανταποκρίσεις το επιβεβαιώνουν αυτό).Το LesvosPost.com ακόμα και τώρα κάνει αναμετάδοση του απεργιακού προγράμματος των απολυμένων της ΕΡΤ και στις αναρτήσεις του καλύπτει τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα. 

Η δημοσιογραφία έχει ανάγκη από αρετή και τόλμη και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού που πλασάρουν μια "κοινωνική ευαισθησία" για να διαφοροποιηθεί η δημοσιογραφική στάση από κάτι στο οποίο εντάσσεσαι ιδεολογικά και πρακτικά. Το δύσκολο είναι να μην διατηρείς ψευδαισθήσεις ως προς την κατεύθυνση ενός αγώνα και το κυριότερο είναι να προσπαθείς με την δημοσιογραφική σου στάση να αποκαλύψεις τους υπαίτιους των καταστάσεων. 

Με βάση τις πέντε δυσκολίες που αναφέρθηκαν στην αρχή κρίνεται πως η δημοσιογραφική δεοντολογία προτάσσει η έρευνα σας να ακολουθάει περισσότερη μεθοδολογία στο εξής. 

Διότι το ΣτΕ αποφάσισε την επαναλειτουργία του σήματος και των εκπομπών, μέχρι να δημιουργηθεί ο καινούργιος φορέας. Κανένα από τα άλλα άρθρα της ΚΥΑ δεν αναστέλλεται με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Δηλαδή, οι 2.500 και πλέον εργαζόμενοι της ΕΡΤ παραμένουν απολυμένοι, η διάλυσή της είναι δρομολογημένη και το μόνο που υποχρεούται η κυβέρνηση, είναι να «ξανασηκώσει» το σήμα της, μέχρι να δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ ΑΕ! Το άρθρο 1 και 2 είναι σαφή: «Η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η κυκλοφορία εκδόσεων, η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα της ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών αυτής, διακόπτονται μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος της 11ης Ιουνίου 2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον στο πλαίσιο της τήρησης αρχών που συνάδουν με τους όρους της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης εντός του ανταγωνιστικού ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος». Το 2ο άρθρο γράφει: «Οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές έως τη σύσταση του νέου φορέα, οπότε και μεταφέρονται σε αυτόν αυτοδικαίως».

Ας "κρατήσουν τα πανηγύρια"... και το βολικό "τσουβάλιασμα". η δικαίωση θα έρθει με την επαναπρόσληψη των απολυμένων και με επαναλειτουργία του κρατικού φορέα ενημέρωσης που θα προβάλλει τη λαϊκή αγωνία και τους λαϊκούς αγώνες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας