Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την καταστολή και νεκροί στην Τουρκία

Δέκα τραυματισμοί ήταν το αποτέλεσμα της απρόκλητης επίθεσης της τουρκικής αστυνομίας νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε διαδηλωτές σε κεντρικό πάρκο στην Κωνσταντινούπολη. Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν σε εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν κατασκηνώσει εδώ και μέρες σε πάρκο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Διαμαρτύρονται για ένα «οικιστικό σχέδιο» το οποίο προβλέπει κατεδάφιση ορισμένων κτηρίων, ξερίζωμα εκατοντάδων δέντρων που βρίσκονται στο πάρκο και αποτελεί ένα από τους ελάχιστους «πνεύμονες» της τεράστιας και πυκνοκατοικημένης Κωνσταντινούπολης και χτίσιμο εμπορικού και πολιτιστικού κέντρου. Από τη Δευτέρα που εκσκαφείς πήγαν για να αναλάβουν δράση στο πάρκο, κάτοικοι της περιοχής κατασκήνωσαν και περιφρουρούν τον χώρο.
Από την επίθεση με δακρυγόνα και σπρέι στο Γκεζί Παρκ (βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταξίμ), κατέρρευσε μία σκαλωσιά τραυματίζοντας 10 διαδηλωτές.
Την αλληλεγγύη του εκφράζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΤΚP) που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση της αστυνομίας και καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Γκεζί Παρκ σήμερα στις 19:00.
πηγή:902gr

Νεώτερες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη 
taximΔραματικές ειναι οι εικόνες που καταφτάνουν από την Κωνσταντινούπολη ενω αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών ενδεχομένως και των νεκρών.(Φωτογραφία από την πλατεία Ταξίμ στις 11.30 το βράδυ)

Σπασμένα γυαλιά, πέτρες, καπνοί, αίμα και πανικός...αυτά ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν το παζλ της βίαιης καταστολής της τουρκικής αστυνομίας με χρήση χημικών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Παιδιά δημοτικού σχολείου έτρεχαν πανικόβλητα προσπαθώντας να αποφύγουν τα δακρυγόνα, ενώ ανέμελοι τουρίστες επέστρεψαν στα ακριβά ξενοδοχεία τους μη συνειδητοποιώντας τι συμβαίνει. Ένας νεκρός, πάνω από δώδεκα τραυματίες εκ των οποίων μια Αιγύπτια τουρίστρια σε κρίσιμη κατάσταση και τουλάχιστον εξήντα που οδηγήθηκαν στο κρατητήριο, ήταν ο απολογισμός της πιο βίαιης ημέρας της διαδήλωσης που πνίγηκε στο αίμα. 

Η κατάληψη "Occupy Gezi Park" ξεκίνησε πριν τέσσερις ημέρες όταν χιλιάδες διαδηλωτές κατασκήνωσαν στο Πάρκο Γκεζί, με σκοπό να το προστατεύσουν από τα σχέδια ισοπέδωσής του, που περιλαμβάνουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου στη θέση του. Ωστόσο, δεν συμμερίστηκε τον αγώνα τους για να διατηρήσουν τον μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου της περιοχής η τουρκική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή παρέμβασης της αστυνομίας. Η διαμαρτυρία έλαβε αμέσως αντικυβερνητικό χαρακτήρα, ενώ ο διεθνής Τύπος εστιάζει στην άγρια καταστολή των πολιτών από τους Τούρκους ένστολους.

πηγή: heinsider.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας