Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ένα μήνα παράταση για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους αγρότες

Για τον επόμενο μήνα μεταθέτει τώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η πληρωμή θα γίνει τον Ιούλιο και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από πολλούς μήνες ο υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης, είχε δηλώσει δημοσίως ότι η εξισωτική αποζημίωση θα πληρωθεί στις αρχές Ιουνίου. Τώρα οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι δεν θα προλάβουν να αγοράσουν ζωοτροφές με τις τιμές συγκομιδής στο σιτάρι, αλλά ευελπιστούν ότι θα βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση τον Σεπτέμβριο που θα συγκομιστεί το καλαμπόκι.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες, αυτή τη φορά, πληροφορίες, η καθυστέρηση στην εξισωτική οφείλεται στο γεγονός ότι η αναπροσαρμογή όλων των δασικών χαρτών των δημόσιων βοσκοτόπων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση, με τους ελέγχους στις αιτήσεις των ενδιαφερομένων να έχουν γίνει δύο και τρεις φορές.
Προς το παρόν, η πολιτική ηγεσία δηλώνει δημοσίως ότι δεν θα επηρεαστεί το ποσό της πληρωμής από τους νέους χάρτες και ότι θα ισχύσουν τα περσινά χαρτογραφικά υπόβαθρα. Το πρόβλημα είναι, όπως φάνηκε από τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο κ. Τσαυτάρης προ μερικών εβδομάδων, ότι τα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί για το 2013 είναι 130 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα κατά 30 εκατ. ευρώ από πέρυσι. Επίσης, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί από το υπουργείο εάν θα δοθεί προκαταβολή και εξόφληση ή σε μία δόση. το πιο πιθανό, πάντως, επειδή οι έλεγχοι διαρκούν


Πηγή agronews.gr  Αναδημοσίευση απο: http://www.lesvospost.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας