Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμερα η προγραμματισμένη συνάντηση κυβέρνησης - τρόικας

Αλλεπάλληλες είναι και σήμερα Παρασκευή οι επαφές των υπουργών της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους της τρόικας, για τη διαμόρφωση των νέων βάρβαρων μέτρων.

Το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία των συνομιλιών.

Το απόγευμα θα συνεχιστούν οι επαφές του Γιάννη Στουρνάρα με το κλιμάκιο της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Τη συνάντηση θα απασχολήσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα περιέχει ο φετινός προϋπολογισμός, η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014 αλλά και τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015 – 2016. Το θέμα της «αναδιάρθρωσης» των αμυντικών βιομηχανιών βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Το μεσημέρι η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αναμένεται να απαντήσουν στο αίτημα του υπουργείου να δοθεί δίμηνη παράταση στο δεύτερο κύμα της κινητικότητας. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη μαζική εκδίωξη δημοσίων υπαλλήλων και στις γενικότερες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο.

H προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ακυρώθηκε. Πηγές του Υπουργείου αναφέρουν ότι η συνάντηση δεν κρίθηκε αναγκαία, καθώς τα περισσότερα θέματα «έκλεισαν» στις επαφές που είχαν τις προηγούμενες δύο ημέρες υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Η συμφωνία αυτή επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, θα ήταν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, η ενεργοποίηση της λεγόμενης επιτροπής σοφών που θα δώσει επιστημονικό άλλοθι στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και οι περικοπές στο εφάπαξ.

Η ατζέντα περιείχε και το θέμα των αλλαγών στις ομαδικές απολύσεις για να γίνει πιο ελκυστικό το νομοθετικό πλαίσιο για τους εργοδότες. Από την αιτιολογία που δίνει το Υπουργείο Εργασίας για την ματαίωση της συνάντησης, προκύπτει ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Η τρόικα φέρεται να επανέφερε το ζήτημα της επιβολής έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων για να καλυφθούν τα ελλείμματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης υποστηρίζει ότι «δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί το μέτρο της εισφοράς του τζίρου επί των επιχειρήσεων». Ωστόσο αναφέρει ότι «το έλλειμμα των 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό του 2013» από τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, «καταβάλλονται προσπάθειες για να καλυφθεί με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιλεγούν άλλα μέτρα που θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους.

Οι τελικές αποφάσεις για τα «ανοιχτά» ζητήματα θα ληφθούν στη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της τρόικας το Σάββατο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας