Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί σε κρύπτη στην περιοχή της Ανεμώτιας Λέσβου (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ Σταύρος Μαντατής 


Τρία ανθρώπινα κρανία και οστά σωμάτων, αγνώστων στοιχείων, βρέθηκαν σε άγνωστη μέχρι σήμερα κρύπτη, σε δύσβατη περιοχή κοντά στο προφήτη Ηλία (799μ).

Σύμφωνα με τους ντόπιους η κρύπτη με τα κρανία ήταν γνωστή σε λίγους λόγω της κάλυψης που παρείχε το φυσικό περιβάλλον.

Ωστόσο εγείρονται αρκετά ερωτηματικά όσον αναφορά την ταυτότητα των ανθρώπων αυτών, την εποχή που έζησαν. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις και λοιπές έρευνες από τους ειδικούς, που θα διαφωτίσουν τα αίτια θανάτου και θα δώσουν μια απάντηση ως προς το φύλο των κρανίων, τα πιθανά αίτια θανάτου τους,  μπορούμε απλά να προβούμε στις ακόλουθες υποθέσεις:



Εκδοχή 1   Υπόθεση 1η:

Υπήρξαν άνθρωποι εκτός κοινωνικού ιστού (????) που για κάποιο λόγο υπήρξαν κυνηγημένοι από το καθεστώς. Ζούσαν ως "αντάρτες" σε αυτά τα απόκρημνα μέρη και δολοφονήθηκαν από τις Αρχές. Κανείς (οικογένεια, αγρότες) δεν τους ενταφίασε διότι φοβήθηκε πιθανές κυρώσεις από το καθεστώς. Η μοναδική χρονικά περίοδος που πολλοί νεκροί έμεναν άταφοι, ήταν εκείνη της διάρκειας του εμφυλίου. Ένα ερώτημα θα μπορούσε να διατυπωθεί στην περίπτωση που ευσταθεί το σενάριο αυτό: γιατί δεν καταγράφονται τα ονόματά τους σε σχετικά αρχεία;

Εκδοχή 2

Εντοπίστηκαν τα οστά σε απόσταση περίπου 500μ από το Λιμοχώρι (χωριό που εγκαταλείφθηκε τον 16ο αιώνα λόγω λιμού). Η εγγύτητα της κρύπτης με το χωριό οδηγεί εύλογα σε συσχετισμό τους. Μήπως πρόκειται για κατοίκους του που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς τους και πέθαναν μέσα στην κρύπτη; Ως προς αυτό εγείρονται δύο προβληματισμοί - ερωτήματα: 1. Πέθαναν άραγε ταυτόχρονα όλοι; και 2 Γιατί εάν πέθανε, για παράδειγμα, πρώτα ο ένας οι άλλοι δυο να μην τον ενταφιάσουν; Όπως όμως γνωρίζουμε οι κάτοικοι του Λιμοχωρίου τηρούσαν τους υγειονομικούς όρους ταφής και ενταφίαζαν τους νεκρούς τους.


Εκδοχή 3 

Στην είσοδο της κρύπτης είναι χτισμένο ένα τείχος . Με το πέρασμα του χρόνου  οι πέτρες έχουν πέσει. Μήπως αποτελούσε ένα είδος φυλακής (μπουντρούμι), όπου σε αυτό ήταν φυλακισμένοι οι άνθρωποι και πέθαναν;


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εκδοχές -υποθέσεις δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, ιστορικά τεκμήρια.  Εκφράζουν τις απόψεις του συντάκτη σε μια προσπάθεια να δοθεί μια πρώτη λογική εξήγηση για την παρουσία των ανθρώπινων σκελετών στην άγνωστη αυτή κρύπτη της περιοχής μας. Απομένει η απάντηση των επιστημών, Αρχαιολογίας ιατροδικαστικής, για να λύσει το μυστήριο. Ήδη η 14η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ειδοποιηθεί για να επιληφθεί του θέματος.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας