Πολυνομοσχέδιο με μέτρα για φορολογία και ασφαλιστικό θα πρέπει να καταθέσει έως την Τρίτη προς ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί από το Eurogroup στο τέλος της εβδομάδας η έγκριση στους θεσμούς να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο πακέτο στήριξης.
Στη βάση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης η ευρωζώνη ζητά από την Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα που θα σταθεροποιήσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη το επόμενο διάστημα και θα επιτρέψουν ο κρατικός προϋπολογισμός να καταγράψει έστω και οριακό πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2015.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον νόμο για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που υπερψηφίσθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από 251 βουλευτές δεν έχουν αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν ασχοληθεί με μέρος των σχετικών παρεμβάσεων και όχι με το σύνολο των διατάξεων που απαιτούνται. Είναι χαρακτηριστικό πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει λάβει προς τιμολόγηση και αξιολόγηση τις σχετικές παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να επιτραπεί στο επόμενο Eurogroup να δρομολογήσει με ταχύτατες διαδικασίες την σύναψη του νέου δανείου της Ελλάδας με τον ESM, τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς για το 2015 θα πρέπει το αργότερο έως την Πέμπτη να είναι νόμος του κράτους.
Βάσει των ελληνικών προτάσεων οι Έλληνες φορολογούμενοι τους επόμενους 17 μήνες θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ. Οι επιβαρύνσεις στον ΦΠΑ θα εφαρμοσθούν σχεδόν άμεσα, καθώς θα ισχύσουν από την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου. Αυτός ο νόμος θα προβλέπει αλλαγές στον ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση αρχής γενομένης από το 2016. Για το 2015 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 700 εκατ. ευρώ.
Τεκτονικές αλλαγές και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα επιφέρουν οι παρεμβάσεις που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς, καθώς οδηγούν σε αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε μεγάλες περικοπές συντάξεων, σε κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Για το 2015 οι περικοπές δαπανών από το ασφαλιστικό και οι συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με αυτό θα είναι κατ΄ ελάχιστον 450 εκατ. ευρώ και θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ. Πρέπει να τονισθεί πως με την πρότασή της η κυβέρνηση δεσμεύεται για την εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων.
Newsroom ΔΟΛ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας