Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Φιάσκο οι πληρωμές Επιστροφής ΕΦΚ Πετρελαίου και Εξισωτικής Αποζημίωσης

Γράφει ο Σταύρος Μαντατής

Κοροϊδία δίχως τέλος απο την κυβέρνηση. Έπειτα απο πολλές αναβολές και συνεχόμενες διαψεύσεις ως προς την ημερομηνία καταβολής των κονδυλίων, καταβλήθηκαν καθυστερημένα και "πετσοκομένα" στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών τα ποσά που αφορούν την Επιστροφή του ΕΦΚ Πετρελαίου για το 2013 και της Εξισωτικής Αποζημίωσης για το 2012.


Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου καταβλήθηκε η β' δόση που αφορά την Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. (σ.σ Η α΄δόση είχε καταβληθεί ολόκληρη στα τέλη Φλεβάρη). Επίσης απο το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι δικαιούχοι μπορούσαν να ενημερώνονται για την αποπληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης για το 2012 η οποία πιστώθηκε σε 63.806 δικαιούχους. Τα ποσά θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, από την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου. Η Εξισωτική Αποζημίωση αφορά και όσους είχαν κάνει ένσταση και είχαν απορριφθεί κατά την καταβολή της α΄ δόσης στις αρχές Ιουλίου.

Ωστόσο όσο αφορά την Εξισωτική Αποζημίωση 2012 και την Επιστροφή ΕΦΚ Πετρελαίου 2013 οι περικοπές της κυβέρνησης άγγιξαν και το 50%. Σε διευκρίνηση του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώθηκε πως η καταβολή της β' δόσης ΕΦΚ Πετρελαίου θα είναι ισόποση της α' δόσης εφόσον εξασφαλιστούν οι "εθνικοί πόροι" σύμφωνα και με την "δέσμευση" του πρωθυπουργού. Ενω δεν γίνεται λόγος για τις περικοπές στην Εξισωτική Αποζημίωση.

Το ποσό ωστόσο του ΕΦΚ Πετρελαίου υστερεί κατα πολύ εκείνου της Εξισωτικής και είναι προκλητικές οι δηλώσεις πως θα διασφαλιστεί αν εξασφαλιστούν οι "εθνικοί πόροι'. Αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να ανακάμψει την οικονομία ας αναζητήσει την στήριξη απο τους εφοπλιστές που τόσα χρόνια τους κάνει φοροελαφρύνσεις ή στους τραπεζίτες που τους έχει δώσει δισεκατομμύρια σε πακέτα στήριξης.

Οι αγρότες που σηκώνουν και αυτοί τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης δικαιούνται αυτά που παράγουν και δεν έχουν δικαίωμα να τους τα στερούν στο όνομα της όποιας "ανάκαμψης της οικονομίας". Η οικονομία είναι ο λαός και αυτοί που παράγουν τον πλούτο και όχι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες. Να δυναμώσουν οι αγρότες το ταξικό κίνημα, τους αγροτικούς συλλόγους σε σωστή κατεύθυνση και να τους "τρίξουν τα δόντια".

Διαβάστε περισσότερα: http://www.24-ores.com/2013/10/blog-post_9191.html#ixzz2hXVDNdbq

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας