Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη - παρουσίαση χειροποίητων μηχανών Stirling με τον Ηλία Κεραμιδά (video-foto)

Βιογραφικό: Ο Ηλίας Κεραμιδάς έχει γεννηθεί στην Ανεμώτια Λέσβου το 1954. Στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας έλαβε τις πρώτες του γραμματικές γνώσεις και αργότερα στο γυμνάσιο της Καλλονής. Μετέπειτα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου φοίτησε 6 χρόνια στη Σχολή Εργοδηγών Μηχανολόγων και Μηχανολογικού Σχεδίου για 2 χρόνια. Συγχρόνως εργαζόταν απο 1970 έως 1987 στη «Βιοχάλκο» ως Τεχνικός και από το 1987 έως το 2010 «Μινέρβα φαρμακευτική» με την ίδια ειδικότητα.

Καταρχάς να σε ρωτήσω τι είναι οι μηχανές Stirling και που τις συναντάμε ;

Μηχανές θερμού αέρα κλειστού κυκλώματος οι οποίες χρειάζονται μια πηγή θερμότητες πχ ήλιο, φλόγα. για να τεθούν σε λειτουργία. Εφευρέτης υπήρξε ο Σκοτσέζικος  Dr Robert Stirling(1790-1878). Ο R. Stirling ήταν ένας μηχανικός που έζησε την εποχή των ατμομηχανών. Επειδή όμως τα υλικά για τους λέβητες των ατμομηχανών δεν ήταν αντοχής οι λέβητες εσκάγανε και σκότωναν κόσμο. Ο R. Stirling μελέτησε και κατασκεύασε μια μηχανή η οποία λειτουργεί με θερμό αέρα και όχι με ατμό που ήταν μέχρι τότε. Επειδή όμως οι μηχανές αυτές τυγχάνουν λεπτομερούς σχεδιασμού και για το λόγο ότι παράλληλα εφευρέθηκε το disiel δεν έτυχαν συστηματικής παραγωγής. Η ΝΑΣΑ απ όσο γνωρίζω έχει χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιεί μηχανές σε αποστολές στο διάστημα.
Μηχανή Stirling σε κίνηση
κατασκευή του Ηλία Κεραμιδά

Τι  στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τις εν λόγω μηχανές;
Αφορμή στάθηκε όταν είδα μια μηχανή που λειτουργούσε με την θερμοκρασία του σώματος 36,6 . Η δουλεία μου ήταν η κατασκευή και συντήρηση μηχανών βιομηχανίας φαρμάκων και ήθελα στον προσωπικό μου ελεύθερο χρόνο να δημιουργήσω μηχανές που λειτουργούσαν με την αρχή του Stirling για προσωπική μου ευχαρίστηση.

Έχεις κατασκευάσει κάποια μηχανή Stirling κι αν ναι τότε ποια ήταν η πρώτη σου κατασκευή;
H πρώτη μου κατασκευή ήταν ένα ελικόπτερο.



Συνολικά μου πήρε ένα μήνα για να κατασκευαστεί. Αποτελείται από αλουμίνιο και Πλέξιγκλας τα οποία κατασκεύασα. Με δυσκόλεψε πάρα πολύ ο σχεδιασμός διότι δεν ήξερα τις μοίρες που χρειάζεται για δουλέψει η μηχανή. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι τα έμβολα μεταξύ τους χρειάζονται να είναι σε 90 μοίρες. Και υπάρχει σφόνδυλος που αποταμιεύει ενέργεια για τους νεκρούς χρόνους. Η αύξηση των στροφών εξαρτάται από την θερμοκρασία του αέρα που είναι εγκλωβισμός μέσα στα έμβολα.


Ποιες ήταν οι μετέπειτα κατασκευές σου;
Επειδή το ελικόπτερο δεν πετάει λόγο βάρους από τα υλικά κατασκεύασα και τρία αυτοκίνητα τα οποία κινούνται. 

Επίσης κατασκεύασα μια μηχανή Stirling “τύπου V”. Οι κινητήρες σχηματίζουν το γράμμα V και από εκει προέρχεται η ονομασία. 
Βίντεο με την κατασκευή του Ηλία Κεραμιδά

Έχεις προβάλλει κάπου τα έργα σου; Αποσκοπείς σε οικονομικό όφελος;
Μόνο στο yοutube. Έχω κανάλι (StirlingEngines) που ανεβάζω τις κατασκευές και υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται από  όλο το κόσμο και εκδηλώνουν ενδιαφέρον με σχόλια και μηνύματα. Όχι δεν πουλάω τις κατασκευές επειδή έχουν συναισθηματική αξία που νομίζω δεν κοστολογείται.


Διάφορες άλλες χειροποίητες κατασκευές και συλλεκτικά αντικείμενα του Ηλία Κεραμιδά


Διάφορες χειροποίητες κατασκευές: Το καρότσι χρησιμοποιείται
και για τη τοποθέτηση ζάχαρης σε φακελάκια. 

Χαρταετοί: που αιωρούνται στην οροφή.
Τα βαρίδια δημιουργούν κλίση που δίνει την εντύπωση πως κινούνται μόνοι τους.

Αλευρόμυλος: Ο Η. Κεραμιδάς τον θυμόταν στη μηχανή του θείου του "Μηχανικέλι" όπου και δούλευε σε ηλικία 10 ετών. Τον δημιούργησε με πολύ κόπο και εξαιρετικής αισθητικής λεπτομέρειες. Σήμερα βρίσκεται στο πατρικό του σπίτι. 

Διάφορα παλιά αντικείμενα: Γραμμόφωνο ανάμεσα σε οικογενειακές εικόνες

Κουτί πυρομαχικών: Ενθύμιο του πατέρα του Η. Κεραμιδά απο τον πόλεμο.
Σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα υπέροχο χώρο φύλαξης ποτών.
Γκιουγιούμ: Περιείχε χλιαρό νερό και τοποθετούνταν πάνω σε σόμπα με ξύλα. Βρισκόταν στο καφενείο του Η. Κεραμιδά στην κεντρική πλατεία της Ανεμώτιας. 
Διακρίνονται χτυπήματα που προέρχονται από κοντακιές όπλων. Δεν γλύτωσε κι αυτό απο την μανία των "μπουραντάδων" που χτυπούσαν τους θαμώνες μέσα στο καφενείο του Ηλία Κεραμιδά που ήταν στέκι Αριστερών.

Ευχαριστώ πολύ τον Ηλία Κεραμιδά που δέχτηκε να παραχωρήσει συνέντευξη για να παρουσιάσουμε τις μοναδικές πολύτιμες μηχανές που δημιουργεί και τα άγνωστα αντικείμενα που συλλέγει στο σπίτι του. 

Για την συνέντευξη-παρουσίαση-καταγραφή, Σταύρος Ι. Μαντατής, Απόφοιτος Α.Ε.Α.Η.Κ. και Διαδικτυακού Προγράμματος Δημοσιογραφίας της Ακαδημίας των Πολιτών και σπουδαστής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας