Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Στίβεν Χόκινγκ: "Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή"

Αποτέλεσμα εικόνας για στίβεν χόκινγκΛΟΝΔΙΝΟ. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σαν υπολογιστής και κάποια στιγμή θα πάψει να λειτουργεί. Αλλά μόλις περάσει η τελευταία αναλαμπή, δεν υπάρχει τίποτε πια πέρα από αυτήν. Ούτε Παράδεισος ούτε μετά θάνατον ζωή. Αυτά είναι παραμύθια για όσους φοβούνται το σκοτάδι...

Τις απόψεις του για τη ζωή και τον θάνατο ανέπτυξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο επιφανής φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, εν όψει διάλεξής του στο Λονδίνο με θέμα «Γιατί βρισκόμαστε εδώ;». Τα τελευταία του σχόλια, σημειώνει η εφημερίδα, προχωρούν ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με τις επισημάνσεις του στο βιβλίο The Grand Design του 2010, στο οποίο βεβαίωσε, σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων θρησκευτικών ηγετών, ότι το σύμπαν δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποιον δημιουργό για να εξηγηθεί ή να λειτουργήσει. Στη συνέντευξή του στον Guardian, ο Στίβεν Χόκινγκ, 69 ετών σήμερα, απορρίπτει την ιδέα ότι υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο και δίνει έμφαση στην ανάγκη να εκπληρώσουμε την αποστολή μας ο καθένας στη Γη, κάνοντας καλή χρήση της ύπαρξής μας... Στην ερώτηση πώς θα πρέπει να ζούμε, ο κ. Χόκινγκ έδωσε την απλή απάντηση: «Θα πρέπει να αναζητήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατόν αξία των πράξεών μας».
Αποτέλεσμα εικόνας για στίβεν χόκινγκ
Αυτή τη φορά, όπως παρατήρησε η εφημερίδα, ο Στίβεν Χόκινγκ χαράσσει μια έντονη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της χρήσης του Θεού ως μεταφοράς και της πεποίθησης ότι υπάρχει ένας πανταχού παρών δημιουργός, του οποίου τα χέρια καθοδηγούν τις λειτουργίες του κόσμου. Κληθείς να αναλύσει τις απόψεις του για τον θάνατο, ο κορυφαίος επιστήμονας αναφέρθηκε στην ανίατη ασθένεια από την οποία πάσχει και η οποία, υπογραμμίζει, τελικά τον οδήγησε να απολαύσει τη ζωή περισσότερο: «Εχω ζήσει με την προοπτική ενός πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Εχω πολλά να κάνω προηγουμένως»... «Θεωρώ τον εγκέφαλο ως έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα πάψει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. Δεν υπάρχει Παράδεισος ή ζωή μετά θάνατον για χαλασμένους υπολογιστές. Αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι», δήλωσε ο Στίβεν Χόκινγκ. Στη διάλεξη αναμένεται να αναφερθεί στη γένεση των γαλαξιών και γενικότερα στη δημιουργία. «Η επιστήμη προβλέπει ότι πολλά διαφορετικά είδη σύμπαντος θα δημιουργηθούν αυθόρμητα μέσα από το τίποτα. Είναι μια υπόθεση τύχης στην οποία συμμετέχουμε», δήλωσε. Ο Χόκινγκ πιστεύει ότι με τα υπερσύγχρονα διαστημικά εργαλεία, όπως το παρατηρητήριο Planck της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ESA, είναι δυνατόν να εντοπιστούν αρχαία ίχνη φωτός από τα πρώτα στάδια του σύμπαντος και να οδηγήσουν σε εκτιμήσεις για το πώς σχηματίστηκε ο δικός μας χώρος στο σύμπαν.

Απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί βρισκόμαστε εδώ;» θα αναλύσει τη θεωρία του για το πώς προέκυψαν από μια σειρά γεγονότων στο αρχέγονο σύμπαν τα δεδομένα που επέτρεψαν την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής. Εκτός από τον Χόκινγκ, στην εκδήλωση του Google Ζeitgeist στη βρετανική πρωτεύουσα θα μιλήσουν ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν και ο βραβευμένος με Νομπέλ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Από την Καθημερινή ...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας