Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Αντιαγροτικά «αναμασήματα» και «πρωτοτυπίες»

Γράφει ο Νίκος Ζαρταμόπουλος 

Σε ντελίριο αρθρογραφίας για το αγροτικό ζήτημα επιδίδονται τελευταία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Πρώτα είχαμε τον -ασυνάρτητα διανθισμένο με …ποιητές και φιλοσόφους- «εκλεπτυσμένο κοινωνικό αυτοματισμό» ολόκληρου διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης σε τοπική εφημερίδα. Ακολούθησε καταιγισμός αναρτήσεων στο ιστολόγιο «Τα Μπλόκια». 

Βλέπετε, οι ντόπιοι απολογητές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τσακίζει τον λαό και φέρνει το ΝΑΤΟ να «φυλάει» τα θαλάσσια σύνορά μας από πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν διαλέξει για το ιστολόγιο-ΜΚΟ τους ονομασία που παραπέμπει στην ηρωική αντίσταση του λεσβιακού λαού τον Δεκέμβρη του 1944 στους Βρετανούς ιμπεριαλιστές. Τη ξεδιάντροπη λαθροχειρία της ονομασίας του ιστολογίου τους, τη συναγωνίζεται και την επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της αρθρογραφίας τους.

Ας δούμε όμως τα «επιχειρήματά» τους.
Τα μισά είναι «αναμασήματα» των επιχειρημάτων που έχουν επιστρατεύσει κατά καιρούς όλες οι κυβερνήσεις εναντίον των αγροτικών κινητοποιήσεων, «ορθολογιστικά» και «αυριανιστικά».
«Ορθολογιστικά αναμασήματα» είναι αυτά που διαφημίζουν τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι φτωχοί αγρότες από τις αναδιαρθρώσεις, τις πολιτικές της νέας ΚΑΠ και των μονοπωλίων. Πουλάνε κοντολογίς στους αγρότες φούμαρα ότι αν προσαρμοστούν στο «νέο περιβάλλον» και αξιοποιήσουν κατάλληλα τις επιδοτήσεις έχουν περιθώρια να προκόψουν, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι το ξεκλήρισμα της μικρής παραγωγής και η μείωση του αγροτικού πληθυσμού είναι «γραμμένα στο DNA» αυτής της πολιτικής.

«Αυριανιστικά αναμασήματα» είναι οι γνωστές υποκριτικές ιερεμιάδες για τα παρασιτικά φαινόμενα που αναπτύχθηκαν με επίκεντρο τους συνεταιρισμούς και τις επιδοτήσεις. Υποκριτικές γιατί χρησιμοποιούνται από τους εκπροσώπους του ίδιου του συστήματος που εξέθρεψε και κάλυπτε αυτά τα φαινόμενα, με σκοπό να χτυπιούνται τα δικαιώματα και οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Κι από αυτή την υποκρισία δεν εξαιρούνται οι σημερινοί κυβερνητικοί απολογητές με το αιτιολογικό ότι δεν τα έκαναν αυτοί αλλά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, διότι το ίδιο σύστημα σήμερα υπερασπίζονται με θέρμη, με «τυράκι» τις επιδοτήσεις εμφανίζονται και αυτοί σήμερα να διαφημίζουν τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου σαν σωτηρία για τους αγρότες.

Έχει όμως και κάποιες «αριστερές πρωτοτυπίες» η επιχειρηματολογία τους. Άλλοι με κομπιουτεράκι υπολόγισαν πόσο «λίγο» επιβαρύνει τον φτωχό αγρότη το ασφαλιστικό, ενώ πρόβαλαν ως «δέλεαρ» την «ενιαία σύνταξη». Κουβέντα βέβαια για το ότι τα ψίχουλα της ενιαίας σύνταξης -με βάση τα μνημόνια- θα πάνε για όλους σύντομα στα επίπεδα της σημερινής σύνταξης του ΟΓΑ… Άλλοι πάλι άρχισαν να υπολογίζουν την τιμή των …τρακτέρ που εμφανίστηκαν στα παναγροτικά συλλαλητήρια. Σκοπός τους να δείξουν ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι τάχα ευνοϊκά για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες και ότι πίσω από τις αντιδράσεις κρύβονται «συμφέροντα μεγαλοαγροτών». 

Την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνησή τους με αυτά ακριβώς τα μεγαλοαγροτικά συμφέροντα (που εκφράζονται από ορισμένα μπλόκα) διαπραγματεύεται και πάει να κάνει κολεγιά. Παρουσιάζουν πχ. το «μητρώο αγροτών» ως «αριστερό μέτρο», ενώ το ίδιο ζητούν οι μεγαλοαγρότες. Μιλούν για «υγιείς συνεταιρισμούς» κι εννοούν νέες αγροτικές εταιρείες που έχουν στόχο να συγκεντρώσουν την παραγωγή σε ακόμη λιγότερα χέρια διευκολύνοντας την επέλαση των μονοπωλίων. 


Πάνω στον οπορτουνιστικό τους οίστρο, οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν επιλεκτικές διαστρεβλώσεις του μαρξισμού (μόνο τον …Στάλιν και την κολεκτιβοποίηση δεν επικαλέστηκαν) αλλά και κάθε λογής ψέμα. Οι συριζαίοι συνομιλητές των ΠΑΣΕΓΕΣ/ΓΕΣΑΣΕ και απολογητές/διαφημιστές της ΚΑΠ, που μέχρι χτες φλόμωναν τους αγρότες με υποσχέσεις, φτάνουν να λένε ότι, παλιότερα, βουλευτές του ΚΚΕ στη Λέσβο …συμπορευόντουσαν με τη ΝΔ και υιοθετούσαν συνθήματα όπως «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»! Αυτοί που συνομιλούσαν με τον εθνικισμό στις πλατείες και συγκυβερνούν με μια εκδοχή του, μιλούν σήμερα για «ακροδεξιούς», ενώ ακριβώς, με τα μπλόκα όπου οι ακροδεξιοί αλωνίζουν κοιτάνε να διαπραγματευτούν! 

Τους έχει θορυβήσει ολοφάνερα όχι μόνο ο όγκος της κινητοποίησης των αγροτών του νησιού μας, αλλά κυρίως ότι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου -μέσα από μαζικές διαδικασίες και με πρωτοπόρα την ΠΑΣΥ- τοποθετείται στην ίδια γραμμή που ακολουθούν και άλλα μπλόκα του συνεπούς αγροτικού κινήματος στην Ελλάδα. Στη γραμμή ξεκάθαρων αιτημάτων, που αντιστέκονται στο ξεκλήρισμα μικρών και μεσαίων αγροτών και παράλληλα διαχωρίζονται από τους μεγαλοαγρότες και τους κάθε είδους διαφημιστές της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Που βλέπουν το συμφέρον του αγρότη αλληλένδετο με την πάλη των εργατών των πόλεων αλλά και της υπαίθρου, Ελλήνων και μεταναστών. Τους έχει θορυβήσει που οι αγρότες του νησιού μας διαδήλωσαν μαζικά δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα, που στις κινητοποιήσεις τους δεν υπάρχει σπιθαμή περιθώριο για σοβινιστικές φωνές κι εκφράζεται μονάχα ο αληθινός πατριωτισμός, αυτός που είναι συνδεδεμένος με το δίκιο του εργαζόμενου λαού.

Οι αγρότες σήμερα έχουν την ευκαιρία να δουν ξεκάθαρα ότι όλοι αυτοί που ορκιζόντουσαν στη «νοικοκυροσύνη», τους έταζαν προστασία και μοίραζαν επιδοτήσεις τους ξεπουλάνε για τα συμφέροντα των μονοπωλίων (που εν μέσω κρίσης έχουν βάλει στο μάτι τον τζίρο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και καταργούν παλιότερες ρυθμίσεις που τώρα τις κρίνουν υπερβολικά «προστατευτικές»). Βλέπουν ότι οι δυνάμεις που τους υπερασπίζονται με συνέπεια απέναντι στο ξεκλήρισμα είναι ακριβώς εκείνες που τους προειδοποιούσαν τόσα χρόνια για τους σκοπούς της αγροτικής πολιτικής ΕΕ-μονοπωλίων, δηλαδή οι κομμουνιστές και το ταξικό εργατικό κίνημα. 

Οι δυνάμεις αυτές ποτέ δεν έκρυψαν τους σκοπούς τους. Λέγανε πάντα ότι μονόδρομος για να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής ζωή στην ελληνική ύπαιθρο είναι η αγροτική παραγωγή να οργανωθεί με κρατικές και συνεταιριστικές μορφές ιδιοκτησίας στα πλαίσια μιας εργατικής-λαϊκής εξουσίας και μιας οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό. 

Μπορεί οι αγρότες και τα άλλα αυτοαπασχολούμενα στρώματα που πλήττονται να μην ενστερνίζονται σήμερα αυτό τον σκοπό, η πείρα τους όμως καθημερινά τους πείθει ότι μόνο να κερδίσουν έχουν από την κοινωνική συμμαχία με την εργατική τάξη.
Αυτή την προοπτική τρέμουν και οι νέοι «αριστεροί» υπηρέτες του κεφαλαίου. Κι έτσι εξηγούνται τα αναμασήματα αλλά και οι «αριστερές» πρωτοτυπίες της προπαγάνδας τους.

Νίκος Ζαρταμόπουλος
Εφημερίδα Νέο Εμπρός, φ. 1118, 17-2-2016, σελ. 7
(με μικρές αποκλίσεις από το δημοσιευμένο)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας