Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Καθυστερημένα και με «τρύπες» η πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης

Όσοι κτηνοτρόφοι είχαν πρόβλημα με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια, φαίνεται πως βρήκαν μειωμένη και την ενιαία ενίσχυση.Με καθυστέρηση, λίγες ώρες πριν τα Χριστούγεννα πιστώθηκαν τελικά το μεσημέρι της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των αγροτών, που ακόμα ψάχνουν να δουν τι έγινε με τις περικοπές λόγω βοσκοτόπων, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως την Τετάρτη παραμονή Χριστουγέννων.
Όσοι κτηνοτρόφοι είχαν πρόβλημα με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια, φαίνεται πως βρήκαν μειωμένη και την ενιαία ενίσχυση.
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το μέτωπο των κτηνοτρόφων, που τσέκαραν τους λογαριασµούς τους, και όσοι είχαν «θέµα» µε τα επιλέξιµα βοσκοτόπια και πήραν µειωµένη εξισωτική, βρήκαν λειψό και το τσεκ. Εξάλλου σε αυτό φαίνεται να συνηγορεί και η απόφαση που εκδόθηκε λίγες ώρες πριν µε τα κριτήρια για την κατανοµή των επιλέξιµων βοσκοτόπων για την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής 2014. 
Εν τω μεταξύ, την οργή τους προς πάσα κατεύθυνση και µε διόλου κολακευτικούς χαρακτηρισµούς για τους αρµόδιους των πληρωµών µετάφεραν αυτές τις µέρες στην Αgrenda, οι αγανακτισµένοι αγρότες σχετικά µε την καθυστέρηση σε άλλη µια πληρωµή, αυτή της ενιαίας ενίσχυσης, για την οποία υπήρχε δέσµευση και από το υπουργείο και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα γίνει τη ∆ευτέρα 22 ∆εκεµβρίου. Οι παραγωγοί έκαναν λόγο για την αφερεγγυότητα µε την οποία αντιµετωπίζουν οι αρµόδιοι ένα τόσο σοβαρό γι’ αυτούς ζήτηµα σαν τις πληρωµές, ανακοινώνοντας ηµεροµηνίες πίστωσης των λογαριασµών, οι οποίες η µία µετά την άλλη δεν επαληθεύονται. 
Ωστόσο, τελικά, το ζήτηµα λύθηκε όταν το µεσηµέρι της Τρίτης ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηµοσίευσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ότι «ολοκληρώθηκε µετά την πραγµατοποίηση των απαραίτητων νόµιµων ελέγχων και χωρίς καθυστέρηση η εκκαθάριση της Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2014, ποσού 928.520.274,14 και το σχετικό αρχείο πληρωµής έχει ήδη αποσταλεί στην Τράπεζα η οποία αυθηµερόν (23-12-2014) και µετά το µεσηµέρι θα πιστώσει στους λογαριασµούς των δικαιούχων τα χρήµατά τους».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωµή του τσεκ έχει ως εξής: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι µετά την πραγµατοποίηση των απαραίτητων νόµιµων ελέγχων που προηγήθηκαν της πληρωµής σύµφωνα µε την κοινοτική νοµοθεσία ολοκλήρωσε µε επιτυχία και χωρίς καθυστέρηση την εκκαθάριση της Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2014, ποσού 928.520.274,14 ευρώ. Το σχετικό αρχείο πληρωµής έχει ήδη αποσταλεί στην Τράπεζα η οποία  αυθηµερόν (23-12-2014) και µετά το µεσηµέρι θα πιστώσει στους λογαριασµούς των δικαιούχων τα χρήµατά τους. Το σύνολο των δικαιούχων για όλη την επικράτεια είναι 648.280 και το συνολικό ποσό πληρωµής (Α’ και Β’ δόση) ανέρχεται σε 1.821.106.232,92 δις ευρώ».
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου


πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας