Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Σε νέες περιπέτειες οι κτηνοτρόφοι της ΒΔ Λέσβου- Κίνδυνος περικοπών στις επιδοτήσεις

Τον κίνδυνο να χάσουν τις επιδοτήσεις ή μέρος αυτών που λαμβάνουν μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζουν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της βόρειας και κεντρικής Λέσβου. Αιτία είναι ο κοινοτικός κανονισμός που εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά και ορίζει ως βοσκοτόπια μόνο τις χορτολιβαδικές εκτάσεις. Εκτάσεις με πουρνάρια, θάμνους και ξυλώδη βλάστηση εξαιρούνται από τους βοσκοτόπους, ενώ μέχρι πέρυσι αντιμετωπίζονταν ως τέτοιοι. Οι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν τέτοιες εκτάσεις, κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται και τις οποίες λάμβαναν κανονικά μέχρι πέρυσι.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιδοτήσεων της ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Κεφάλας, αναφέρει: «Το πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές όπως είναι ο Μανταμάδος, η Πελόπη, η Στύψη, η Πέτρα, η Φίλια, η Αγία Παρασκευή, τα Παράκοιλα, η Γέρα κ.ά.. Δηλαδή σε αυτές τις περιοχές όπου η βόσκηση γίνεται σε εκτάσεις με δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση. Πρακτικά, αυτό που συμβαίνει στις παραπάνω περιοχές, είναι πως για έναν κτηνοτρόφο που δήλωνε 100 στρέμματα για να πάρει τις επιδοτήσεις, διαπιστώνουμε ότι τα 40 ή τα 50 στρέμματα χαρακτηρίσθηκαν ως μη επιλέξιμες εκτάσεις.»

Δεν υπάρχει πρόβλημα στην Ερεσό, το Σίγρι και τις άλλες περιοχές της δυτικής Λέσβου, όπου δεν υπάρχουν βοσκοτόπια με δενδρώδη βλάστηση.

Έως χθες το μεσημέρι δεν είχε διευκρινιστεί η έκταση του προβλήματος. Το Τμήμα Επιδοτήσεων της ΕΑΣ Λέσβου προσπαθούσε να προσδιορίσει τον αριθμό των στρεμμάτων που χαρακτηρίσθηκαν ως μη επιλέξιμα σε όλο το νησί. Στη συνέχεια, θα γινόταν ο προσδιορισμός του ποσού των επιδοτήσεων που κινδυνεύουν να χάσουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, αναφερόμενος στο πρόβλημα, μας είπε: «Το πρόβλημα είναι σοβαρό και σημαντικό. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να δούμε πώς μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Ανάλογο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και στο παρελθόν, όπως θα θυμάστε.»


Πώς προέκυψε το πρόβλημα
Η αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Πρόκειται για ένα θέμα που άνοιξε πριν από δύο χρόνια τουλάχιστον, όταν υιοθετήθηκε κανονισμός που ορίζει ως βοσκοτόπια μόνο τις χορτολιβαδικές εκτάσεις. Δηλαδή φτιάχτηκε στα μέτρα των χωρών της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης κι αφήνει εκτός των κοινοτικών επιδοτήσεων τους βοσκοτόπους των μεσογειακών χωρών, όπου οι εκτάσεις είναι άγονες, άνυδρες και επικλινείς.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η διατύπωση του κανονισμού δεν είναι τυχαία, διότι γίνεται προσπάθεια για τη φετινή χρονιά να μειωθεί το ύψος των συνολικών αγροτικών επιδοτήσεων που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να κλείσει τον προϋπολογισμό τού 2013 χωρίς δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) έως και σήμερα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κάθε άλλη Πολιτική. Γι’ αυτό και μια περικοπή των πόρων τής ΚΑΠ έχει άμεσα και ουσιαστικά δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξτρά οριζόντια μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος.

του Νίκου Μανάβη απο την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Σχόλιο web radioanemotia

Aκόμα κι αν δεν επιβεβαιωθούν τα γραπτά του κ. Μανάβη δεν νομίζουμε να υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η εξάρτηση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας στις ΚΑΠ δεν ωφελεί καθόλου τους φτωχομεσαίους αγρότες. 
Γιατί για να  επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος δεν γίνονται περικοπές σε μεγαλοαγρότες; Στην θύελλα που έρχεται οι αγρότες ας πετάξουν τα ανδρείκελα απο τις συνδικαλιστικές ενώσεις και να προετοιμαστούν για να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν. 
Αυτό που προέχει τώρα είναι ισχυροί αγροτικοί σύλλογοι και επιτροπές αγώνα και ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας έξω απο τα πλαίσια της ΕΕ με κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο απο τα κάτω. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας