Pages - Menu

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Το ελαιόλαδο κατά του κορωνοϊού!

Έξτρα παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο - Αγορά myCretangoods.com

Δηλώσεις ξένων και Ελλήνων καθηγητών

Η πανδημία που πλήττει τον πλανήτη, λόγω της εξάπλωσης του Κορωνοϊού (COVID 19), πέραν από την άμεση θνησιμότητα, σίγουρα έχει και πολλαπλές άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.
Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία, παρατηρήθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες η εγχώρια κατανάλωση προψημένων, μεταποιημένων και αλλων παρόμοιων προϊόντων, αυξήθηκε εκρηκτικά στα σούπερ μάρκετ, σε σύγκριση με φρέσκα λαχανικά.
Η αλλαγή αυτή στη διατροφή, μαζί με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και την ψυχαναγκαστική αύξηση γευμάτων κάθε μέρα, επισημαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στα άτομα που πάσχουν από κάποιες χρόνιες ασθένειες.
Στα πλαίσια αυτά, διάφοροι ερευνητές απευθύνουν έκκληση όπως τις μέρες αυτές του περιορισμού στα σπίτια, ακολουθηθεί κάποια αυστηρά υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, στην όποια το παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο.
Νέες τιμές για το Ελαιόλαδο στη Λέσβο από την ΕΑΣ | Plomari Lesvos ...
Το παρθένο ελαιόλαδο σύμμαχος για τις λοιμώξεις
Ο καθηγητής της ανοσολογίας του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Χαέν, Δρ. José Juan Gaforio, επισήμανε ότι το παρθένο ελαιόλαδο είναι ένας τέλειος σύμμαχος κατά των βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων. Κι αυτό γιατί, αυξάνει το ποσοστό των κυττάρων που συμμετέχουν στην αμυντική διαδικασία του οργανισμού και προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στα εξωτερικά παθογόνα. Και η Μεσογειακή διατροφή, που έχει σαν βάση το ελαιόλαδο, είναι μεγάλος σύμμαχος στην εξασφάλιση ικανοποιητικού μεταβολισμού και μείωση της ανοσοκαταστολής που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο των λοιμώξεων γενικά ».
Ωστόσο, επειδή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι μητέρα της λεγόμενης Μεσογειακής διατροφής είναι η Κρητική διατροφή, τίθεται εύλογα το ερώτημα: Μεταξύ των «διαφόρων λόγων» για τους οποίους, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Χρήστος Λιονής, η Κρήτη «φαίνεται πώς θα επιβραδύνει όσο καμία άλλη Περιφέρεια την επιδημία», να μην είναι και, ή ευτυχώς ακόμη, μεγάλη ατομική κατανάλωση ελαιολάδου;

Συνιστώμενη διατροφή για αντίσταση στον Κορωνοϊό
Ο Ισπανός Καθηγητής José Gaforio για την κατά το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού, ο όποιος πλήττει δραματικά την Ισπανία, συνιστά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με κατάλληλη διατροφή στο σπίτι. Και βάση διατροφής αυτής πρέπει να είναι το Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο και διάφορα άλλα τρόφιμα της Μεσογειακής διατροφής, κυριότερα από τα οποία να είναι :
• Τοπικά φρέσκα λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριά, μπιζέλια, φρέσκα φασόλια, κολοκύθια, πάντα μαγειρεμένα με παρθένο ελαιόλαδο.
• Σαλάτες με μαρούλι, ντομάτα, ελιά και κρεμμύδι, και παρθένο ελαιόλαδο ελαιόλαδα και ξύδι. Όχι σάλτσες που κανονικά έχουν υπερβολική ποσότητα θερμίδων.
• Ψάρια σκούρα (σκουμπρί, σαρδέλες, σολομός ή η πέστροφα, ξιφίας, αντσούγιες και λίγα κόκκινα κρέατα (βόειο, αρνί ) πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη καθως και κρέας πουλερικών.
• Άφθονα φρούτα όπως μούρα, βατόμουρα, ακτινίδια, ρόδια, αβοκάντο και ιδιαίτερα πορτοκάλια που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Και προ πάντως, αποφυγή έτοιμων επεξεργασμένων και προψημένων τροφίμων!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας