Pages - Menu

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σε ποιες περιφέρειες γίνονται εκλογές αν παραιτηθούν οι βουλευτές του πολιτικού μορφώματος

Εκλογές σε 15 περιφέρειες θα πρέπει να διεξαχθούν αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής λάβει σύσσωμη απόφαση να παραιτηθεί. Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου έχει 18 βουλευτές εκ των οποίων οι 3 εκλέχτηκαν στη Β’ Αθηνών και το μοναδικό ερώτημα που υπάρχει είναι τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση με την μια έδρα που κατέχει η Χ.Α. στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την οποία κατέχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς.

Αναλυτικά οι περιφέρειες που θα πρέπει να στηθούν κάλπες είναι οι εξής:

1) Α΄Αθηνών
2) Β΄Αθηνών
3) Αιτωλίας και Ακαρνανίας
4) Αττικής
5) Αχαϊκός
6) Ευβοίας
7) Α' Θεσσαλονίκης
8) Β' Θεσσαλονίκης
9) Κορινθίας
10) Λαρίσης
11) Μαγνησίας
12) Μεσσηνίας
13) Α' Πειραιώς
14) Β' Πειραιώς
15) Σερρών

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ

Παππάς Χρήστος ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Μιχαλολιάκος Νικόλαος Α' ΑΘΗΝΩΝ
Ζαρούλια Ελένη Β' ΑΘΗΝΩΝ
Γερμενής Γεώργιος Β' ΑΘΗΝΩΝ
Παναγιώταρος Ηλίας Β' ΑΘΗΝΩΝ
Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ AΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Κασιδιάρης Ηλίας ΑΤΤΙΚΗΣ
Αρβανίτης - Αβράμης Μιχαήλ ΑΧΑΪΑΣ
Μίχος Νικόλαος ΕΥΒΟΙΑΣ
Γρέγος Αντώνιος Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζησιμόπουλος Πολύβιος Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μπούκουρας Ευστάθιος ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης ΛΑΡΙΣΗΣ
Ηλιόπουλος Παναγιώτης ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Κουκούτσης Δημήτριος ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Κούζηλος Νικόλαος Α' ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Λαγός Ιωάννης Β' ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ματθαιόπουλος Αρτέμιος ΣΕΡΡΩΝ

Τι προβλέπει ο εκλογικός νόμος

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 104 του εκλογικού νόμου εκεί που υπάρχει μια κενή έδρα, πλειοψηφεί ο πρώτος κατά σειρά ψήφων προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που παίρνει την σχετική πλειοψηφία στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε πάνω από μια κενές θέσεις προς αναπλήρωση (όπως στην Β' Αθηνών, όπου η Χ.Α. εξέλεξε τρείς βουλευτές: Ελ. Ζαρούλια, Γ. Γερμενή και Ηλ. Παναγιώταρο), η αναλογική κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς που έρχονται πρώτοι στην σειρά ψήφων δεν αφήνει περιθώρια στην οργάνωση του κ. Μιχαλολιάκου να επανεκλέξει βουλευτή.

Τι θα γίνει με τον βουλευτή Επικρατείας Χρήστο Παππά

Μοναδικό ερώτημα που υπάρχει είναι τι θα γίνει με την μια έδρα που κατέχει η Χ.Α. στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την οποία κατέχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς. Εδώ οι απόψεις διίστανται με επικρατέστερη, πάντως, την άποψη των συνταγματολόγων που θεωρούν ότι μένει κενή, αφού δεν προκηρύσσονται εθνικές εκλογές και η Βουλή θα αριθμεί 299 βουλευτές. Μια άλλη άποψη θεωρεί ότι η κενή έδρα μπορεί να αναπληρωθεί από το κόμμα το οποίο θα έρθει πρώτο σε ψήφους στις 15 εκλογικές περιφέρειες που θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές, σενάριο ωστόσο που δεν μπορεί να σταθεί εύκολα.

Στις επαναληπτικές εκλογές δεν χρειάζεται να λάβουν μέρος όλα τα κόμματα

Στις επαναληπτικές εκλογές μπορούν να λάβουν μέρος και μεμονωμένοι υποψήφιο από τους οποίους εκλέγεται εκείνος που θα βγει πρώτος σε ψήφους. Σημειώνεται ότι για τους μεμονωμένους υποψηφίους σε επαναληπτικές εκλογές δεν χρειάζεται το πλαφόν του 3%.

Επίσης, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι δεν απαιτείται να λάβουν μέρος όλα τα κόμματα, όπως έγινε στην επαναληπτική εκλογή της 5ης Απριλίου 1992 στην Β' Αθηνών όταν έχασε την έδρα του ο Δημήτρης Τσοβόλας που καταδικάστηκε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και παραιτήθηκαν οι αναπληρωματικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τότε, είχαν λάβει μέρος μόνον το ΠΑΣΟΚ και η «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη, ενώ ΝΔ, ΣΥΝ και ΚΚΕ είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν, ενώ είχε εκλεγεί ο αείμνηστος Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης με 397.721 ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας