Pages - Menu

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η ιστορία του Αρχοντικού της Αιμιλίας Γιαννοπούλου


Η Αιμιλία Γιαννοπούλου ήταν δευτερότοκο παιδί του Γεωργίου Καραγιαννοπούλου (Φράγκου). Ο πατέρας της ήταν μεγάλος κτηματίας και επιχειρηματίας, φεουδάρχης και τσιφλικάς στην κοινότητα Φίλιας, που είχε μεγάλη κτηματική και χρηματική περιουσία. 
Την Αιμιλία την είχε αρραβωνιάσει με ένα παιδί της οικογένειας Γιαννοπούλου (Οκνού), τον Ντέλιο Γιαννόπουλο. Ο Ντέλιος δραστηροποιούνταν στη Μαγαδασκάρη όπου είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία. 
Γι αυτό ο πατέρας της έκανε το σπίτι αυτό για να στεγάσει την καινούργια οικογένεια.  Το σπίτι αυτό τελείωσε το 1907 και στοίχισε 1.000 λίρες χρυσές Αγγλίας. Τα υλικά τα οποία έγινε το σπίτι ήρθαν απο την Κων/λη κι την Σμύρνη. Δούλεψαν δε τεχνίτες τεχνίτες απο την Ανεμώτια. Ο κάλφας (αρχιτέκτονας) που έκανε το σπίτι ήταν απο την Ανεμώτια και την οικογένεια Ντέλιου. 

Το σπίτι έχει δύο ορόφους έως και υπόγειο (κατώι - αποθήκη). Ο πρώτος όροφος είχε τρία δωμάτια και ένα χολ.  Το ένα δωμάτιο ήταν το καθιστικό και τα άλλα δωμάτια υποδοχής. Τα έπιπλα (καθίσματα, πολυθρόνες, καναπές) είχαν έρθει απο την Σμύρνη. Στο χολ στο βάθος υπήρχαν δυο ξαπλώστρες. Στον τοίχο του χολ υπήρχε μπουφές με μεγάλο κρυστάλλινο καθρέφτη καθώς και εκκρεμές ωρολόγιο με λατινικούς αριθμούς. Στην οροφή του χολ (ταβάνι) υπήρχε κρεμαστή λάμπα με έξι λυχνίες τύπου πολυελαίου. 
Στο δεύτερο όροφο ανέβαινες με μία ξύλινη σκάλα με κουπαστή τύπου "σαλίγκαρος"- αληθινό έργο τέχνης. 
Ο απάνω όροφος είχε τρία υπνοδωμάτια και ευρύτερο χολ. Στα δύο υπνοδωμάτια υπήρχαν δυο κρεβάτια χάλκινα που άστραφταν σαν χρυσός. Στο κάθε υπνοδωμάτιο υπήρχε μπουφές με λαγομάνο με λακόνι από πορσελάνη Κίνας για την νυχτερινή καθαριότητα του ζευγαριού. 

Στο χρηματοκιβώτιο του σπιτιού είχε ένα βόλο μεγέθους μεγάλου πορτοκαιλού απο την μάλφη χρυσά αντικείμενα (δαχτυλίδια, καδένες, πεντόλιρα). 
Επίσης υπήρχαν έξι πιρούνια και κουταλάκια μικρά του γλυκού απο ατόφιο χρυσάφι. 

Όταν ο Ντέλιος αρραβωνιαστικός της Αιμιλίας επέστρεφε απο την Μαγαδασκάρη για να τελέσει τους γάμους του, έπεσε απο το ποταμόπλοιο στον ποταμό και κατα ανεξήγητους λόγους εσπαράχθει απο τους κροκόδειλους. Μετα απο αυτό το θλιβερό γεγονός οι οικογένειες για λόγους συμφέροντος έδωσαν τον δευτερότοκο γιο τους, Γιαννόπουλο Ηλία ως σύζυγο της Αιμιλίας. 

Το ζεύγος δεν απέκτησε απογόνους. Μετά τον θάνατο του συζύγου της Αιμιλίας η  ίδια έφυγε στην Φίλια και έμεινε με τις αδερφές της. Απεβίωσε το 1969 στη Φίλια όπου και ετάφη στον οικογενειακό της τάφο στο κοιμητήριο της Φίλιας. 

Μετά το θάνατό της ήρθε μία απο τις αδερφές της και μετέφερε όλες τις οικοσυσκευές του σπιτιού στη Φίλια, όπου και φυλάσσονται στο λαϊκό μουσείο της εκκλησίας μαζί με άλλα αντικείμενα της οικογένειας Καραγιανοπούλου. 
Στην διαθήκη της η Αιμιλία άφησε το αρχοντικό και τα κτήματα που πήρε απο το μερίδιο του συζύγου της στην κοινότητα Ανεμώτιας. Τα δε κτήματα που άνηκαν στην περιφέρεια της Φίλιας τα δώρησε στην κοινότητα Φίλιας.


Την ιστορία αυτή μας διηγήθηκε ο Γεώργιος Ελευθερίου Ατσικμπάσης (τυροκόμος) ο οποίος ήταν βαφτισιμιός της Αιμιλίας και την είχε ακούσει απο πρώτο χέρι απο την ίδια την νονά του. Η ιστορία αυτή ας είναι ένα μνημόσυνο εις μνήμην του ζεύγους Ηλία και Αιμιλίας Γιαννόπουλου.


Για την αντιγραφή- επιμέλεια- καταγραφή,  Σταύρος Μαντατής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας