Παλιότερη μακέτα των εγκαταστάσεων που σχεδιάζονται στη Νέα Φιλαδέλφεια
Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχει γίνει θεατής ενός έργου που λέγεται αναβάθμιση του ελληνικού αθλητισμού. Σε αυτό το έργο και πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα των εκάστοτε υφυπουργών Αθλητισμού, και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, ο ελληνικός αθλητισμός, προχωράει, κερδίζει έδαφος στη νεολαία, δίνει διέξοδο. Το έργο αυτό λοιπόν, έκανε πρεμιέρα στις αρχές της δεκαετίας του '80 όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά εισάγουν τον όρο «επαγγελματικός αθλητισμός» στην καθημερινότητα αθλητών, νέων, εργαζομένων. Τι έχει γίνει και πόσο ωφέλησε αυτή η «αναβάθμιση» είναι πλέον εμφανές εάν κανείς επιχειρήσει να συγκρίνει τα στοιχεία που αφορούν τη συμμετοχή των αθλούμενων πριν και σήμερα, τις υποδομές που εγκαταλείπονται και ερημώνουν, τη φυσική κατάσταση και την ευρωστία των νέων σήμερα, το κόστος συμμετοχής σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες. Η εμπορευματοποίηση κυριάρχησε και το ρόλο του λαγού γι' αυτό έπαιξε το πιο δημοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο.
Τα στοιχεία που αφορούν το ποδόσφαιρο φανερώνουν την τάση της μείωσης των δημόσιων αθλητικών υποδομών και στον αντίποδα την κατακόρυφη αύξηση των ιδιωτικών γηπέδων τύπου 5x5 ταυτόχρονα με το ξεπούλημα άλλων υποδομών -που θα δούμε παρακάτω- στο μεγάλο κεφάλαιο για κατασκευή γηπέδων - βιτρίνα και όχι μόνο.
Η πείρα που υπάρχει
Ολα αυτά τα χρόνια και ειδικά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά υποδομές που χαρίστηκαν σε επιχειρηματίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (ένας παράγοντας που συνέβαλε και στη διόγκωση του ελληνικού χρέους) τα οποία είχαν τη γνωστή τύχη που δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το ξεπούλημά τους. Εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση χάριζε και το ανακατασκευασμένο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» στην ΠΑΕ Ολυμπιακός με τις συνέπειες για το λαό και τα ερασιτεχνικά σωματεία του Πειραιά που στεγαζόταν στο παλιό γήπεδο να είναι ολέθριες. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το νέο γήπεδο της Λάρισας που ο επιχειρηματίας χαίρεται παραχωρήσεις σε έκταση και χρήσεις από το κράτος. Σχετικά πρόσφατο είναι και το θέμα με την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό όπου είχε στηθεί χορός εκατομμυρίων με την περιβόητη διπλή ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Τελευταίο παράδειγμα και το γήπεδο της Καλλονής στη Μυτιλήνη με τον πρώην, πλέον, υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ιωαννίδη, να δηλώνει ότι το γήπεδο θα γίνει με κάθε τρόπο και ότι αποτελεί εντολή του πρωθυπουργού. Τι και αν πετιούνται εκτός σωματεία του στίβου, τι και αν χρόνια αιτήματα για αθλητικές υποδομές στη Λέσβο παραμένουν ανεκπλήρωτα. Στην κυριολεξία μέσα σε μια νύχτα, υπουργός, δήμαρχος και περιφερειάρχης έδωσαν λύση στον πρόεδρο - επιχειρηματία.
Κοινό στοιχείο όλων των παραπάνω περιπτώσεων, είναι η ενίσχυση του λεγόμενου επαγγελματικού αθλητισμού, δηλαδή του αθλητισμού των μεγαλοεπιχειρηματιών, η παραπέρα υποβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και η μετατροπή του σε είδος πολυτελείας.
Ποιες είναι οι ανάγκες των κατοίκων
Πριν από μερικές μέρες ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός ανακοίνωσε τη «στήριξη» της περιφέρειας στην ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε μάλιστα από μια σειρά δηλώσεις παραγόντων της Περιφέρειας Αττικής που διαβεβαίωναν ότι τα χρήματα περισσεύουν και είναι άμεσα διαθέσιμα για την ΑΕΚ.
Ας ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο τη θέση μας. Το ΚΚΕ δε διαφωνεί με την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου γηπέδου στην περιοχή όπου βρισκόταν μέχρι και το 2003 το γήπεδο της ΑΕΚ παίρνοντας υπόψη και τις επιστημονικές μελέτες. Αντιθέτως, αναδεικνύει την ανάγκη για δημιουργία -με ευθύνη του κράτους- υποδομών άθλησης, οργανωμένων αθλητικών κέντρων στελεχωμένων με το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό για σύγχρονη και ασφαλή άσκηση, στις οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση η πλειοψηφία του λαού, χωρίς κόστος. Η πάγια αυτή θέση του ΚΚΕ, αφ' ενός, αφορά όλη την Ελλάδα και όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή. Λαμβάνει υπόψη τόσο τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές όσο και τις σύγχρονες ανάγκες των νέων, των εργαζομένων όλων των ηλικιών. Στην προκειμένη περίπτωση, σαφώς και η ΑΕΚ όντας η μεγαλύτερη ομάδα της περιοχής θα χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της τις υποδομές που θα απαιτούνται.
Η θέση μας αυτή δεν έχει καμία σχέση με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν αφορά γήπεδα - εμπορικά κέντρα στα οποία η λαϊκή οικογένεια δε θα μπορεί ούτε απ' έξω να περάσει, δεν αφορά γήπεδα - αρένες με τον κόσμο -κυριολεκτικά και μεταφορικά- στις εξέδρες, αλλά υποδομές που θα θωρακίζουν την σωματική και ψυχική υγεία, θα αναπτύσσουν το ταλέντο μακριά και πέρα από χορηγούς και επίδοξους σωτήρες. Δεν έχει επίσης καμία σχέση με το χάρισμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ του δημοσίου στις ΠΑΕ, στις ΚΑΕ και στις λοιπές αθλητικές ΑΕ. Αρα, λοιπόν, καλό θα είναι να σκεφτούν καλά οι φίλοι, όχι μόνο της ΑΕΚ, αλλά όλοι οι φίλαθλοι σήμερα ποιες είναι οι πραγματικές τους ανάγκες και τη θέση του ΚΚΕ σε σχέση με το δρόμο που τραβάει σήμερα ο αθλητισμός. Και το λέμε αυτό γιατί σήμερα υπάρχει και πείρα και γνώση από την 30χρονη πορεία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από την σαπίλα του τζόγου, των στημένων και της ντόπας. Ο φίλαθλος κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει τους δήθεν σωτήριες επιχειρηματίες να έρχονται και να παρέρχονται ανάλογα με το αν κερδίζουν ή όχι και στα δύσκολα να «την κάνουν» φορτώνοντας χρέη την ομάδα που πληρώνει ο ίδιος. Αλήθεια, ποιος «φέσωσε» την ΑΕΚ; Ποιος την οδήγησε στη σημερινή κατάσταση; Ποιος θα επωφεληθεί από την απαλλαγή των χρεών που θα φορτωθούν στην πλάτη του λαού; Ποιος θα ωφεληθεί από το γήπεδο - εμπορικό κέντρο που ουσιαστικά θα αποτελέσει στέγη και πεδίο επιχειρηματικής δράσης που θα περιμένει στη γωνία τον φίλαθλο - πελάτη. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ύπαρξη και στέγαση ερασιτεχνικών σωματείων στο χώρο και τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση ο εργαζόμενος της περιοχής, από τη στιγμή που ο επαγγελματικός αθλητισμός αναπτύσσονταν πάντοτε σε βάρος του ερασιτεχνικού. Μήπως η Περιφέρεια Αττικής και ο κ. Σγουρός δεν γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει γήπεδα ποδοσφαίρου μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού; Σαφώς και γνώριζαν, όπως γνωρίζουν και την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική από πλευράς αθλητικών υποδομών. Γνωρίζουν ακόμη και τις συνέπειες από την πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού, όμως είναι οι ίδιοι που την προωθούν.
Αθλητικές εγκαταστάσεις στα χέρια του λαού
Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων και η επιχειρηματική δραστηριότητα στον αθλητισμό αποδεικνύει περίτρανα το πού οδήγησαν την κατάσταση όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις (μονοκομματικές, δικομματικές και τρικομματικές) υλοποιώντας πιστά την πολιτική που ακολουθείται τόσο στην ΕΕ αλλά και σε άλλες χώρες που ο «υγιής» αθλητισμός και η «ανταγωνιστικότητα» φέρνουν οφέλη στους μεγαλοεπιχειρηματίες - επενδυτές.
Τα λόγια του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ κ. Σαββίδη είναι χαρακτηριστικά: «Την αθλητική συνεργασία μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και ως μέρος της εξωτερικής οικονομικής πολιτικής...Με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΠΑΟΚ ήθελα εκτός των άλλων να διακηρύξω προς το μεγάλο κεφάλαιο της Ρωσίας ότι μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα χωρίς φόβο».
Σήμερα χρειάζεται επαγρύπνηση, να μη χαθεί, να μην κλείσει κανένας χώρος άθλησης. Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης που απαξιώνουν τις αθλητικές υποδομές. Χρειάζεται χτύπημα της άποψης που καλλιεργεί και ο ΣΥΡΙΖΑ περι υγιούς επαγγελματικού αθλητισμού και σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε τομείς όπως οι ΟΤΑ. Αλλωστε και το έργο του γηπέδου της ΑΕΚ, ΣΔΙΤ θα είναι!
Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, το σύνολο του λαού να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν να μην παραχωρηθεί καμία αθλητική εγκατάσταση στους ιδιώτες, να περάσουν στα χέρια του λαού όλες οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό και την Φυσική Αγωγή. Αλλωστε, το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να παίζεται εξίσου καλά και χωρίς τους «προστάτες» επιχειρηματίες . Δεν τους χρειάζεται!
πηγή: rizospastis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας