Pages - Menu

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Χωρίς χλωρίωση το νερό της Ανεμώτιας εδώ και έξι μήνες!

Ρεπορτάζ Σταύρος Μαντατής- Υπεύθυνος Ρεπορτάζ LesvosPost

Εδώ και αρκετό διάστημα οι κάτοικοι της Ανεμώτιας αντιλαμβάνονται μια αλλαγή στην ποιότητα του νερού.

Η αντίληψη αυτή δίνει λαβή να υπάρχει και μια έντονη συζήτηση γύρο απο την καταλληλότητα του νερού. Αντίληψη που ενισχύεται και απο τα διάφορα τεχνικά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης. 
Το πρόβλημα

Το δίκτυο ύδρευσης της Ανεμώτιας έχει κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του '70. Ο κεντρικός αγωγός που ξεκινάει απο το αντλιοστάσιο που βρίσκεται στον κάμπο και καταλήγει στο υδραγωγείο στην κορυφή του χωριού αποτελείται απο το ένα μέρος με λεπτές πλαστικές σωλήνες και το υπόλοιπο με σιδερένιες . Με το πέρας του χρόνου υπάρχει διάβρωση στα μέρη που έχουν συγκολληθεί οι σωλήνες και συνεχής διαρροές σε διάφορα σημεία γίνονται αντιληπτές. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 10 σημεία εντός του χωριού που έχουν γίνει διαρροές και έχουν επισκευαστεί με προχειρότητα. Πολλά απο αυτα έχουν επισκευαστεί για 2 και 3 φορές αλλά ξανά χαλάνε λόγο της ποιότητας των υλικών. 

Ακόμα και το σύστημα άρδευσης στον κάμπο αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα με διαρροές. Τα σημεία που παρατηρείται συνέχεια πρόβλημα είναι η "Ντούζλα" και η "Αμπολή". Στα συγκεκριμένα σημεία απαιτείται εξολοκλήρου η αντικατάσταση των σωλήνων και η τοποθέτηση τους σε σχήμα καμπύλης και όχι σχηματίζοντας γωνία όπως είναι τωρα. Στα σημεία που προαναφέρθηκαν υπήρχε διαρροή για αρκετούς μήνες και μετά απο αλλεπάλληλες καταγγελίες των κατοίκων επισκευάστηκαν.  
Είναι γνωστό πως η Δημοτική Αρχή δεν φημίζεται για τα έργα συντήρησης και βελτίωσης τέτοιων υποδομών και έτσι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με φτιασιδώματα και μπαλώματα γι αυτό ακόμα κι αν επισκευαστεί μια διαρροή ξανά εμφανίζεται.

Εξαγγελίες 

Στα μέσα Μαΐου είχε δημοσιευθεί σε τοπική εφημερίδα ρεπορτάζ για το νερό, στο οποίο ενημέρωνε σχετικά για την κατάσταση και τις ενέργειες των αρμόδιων. Παραβλέποντας τις εξαγγελίες για γρήγορη λύση δεν αναφέρεται δύο σημαντικά πράγματα. α)Πως ο χλωριοτής του νερού έχει απομακρυνθεί με γνώση των αρμοδίων εδώ και έξι μήνες! β) Επίσης δεν υπάρχει καμία επίσημη διαπίστευση αν το νερό είναι κατάλληλο για πόση. 1

Παρά το γεγονός πως ο χλωριοτής έχει κωδικό (πράγμα που σημαίνει πως έχει καταγραφεί στην ιδιοκτησία της κοινότητας Ανεμώτιας) δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο ακόμα δεν έχει επιστραφεί στην θέση του και αν έχουν γίνει και οι απαραίτητες ενέργειες για να επιστραφεί. Βεβαίως δεν υπάρχει και ενημέρωση επ αυτού. Το ρεπορτάζ θέλει τους ίδιους τους κατοίκους να παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους με τους πιο ευαισθητοποιημένους να στέλνουν δείγματα για ανάλυση στην αρμόδια υπηρεσία. 

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα χωρια της Λέσβου. 

Στην τοπική κοινότητα Λαφιώνα για παράδειγμα, υπήρχε σχετικό πρόβλημα με το χλώριο και μετα απο ενέργειες της προέδρου κ. Βίκυς Παπάζογλου που μερίμνησε προσωπικά για το ζήτημα φαίνεται πως επιλύθηκε! Όπως μας ενημερώνει η ίδια " Ύστερα από αρκετά χρόνια τα περσινά αποτελέσματα ευτυχώς και πάλι ήταν καλά! Το Μάρτη του 2012 πήραμε τα τελευταία δείγματα νερού. Τα αποτελέσματα ήταν καλά .Το μόνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι δεν χλωριωνόταν. Έκτοτε πάνω στο τετράμηνο το χλωρίωσαν μετά απο παρεμβάσεις μου".

Στην Στύψη οι φορείς βγήκαν μπροστά και σε ανάλογο πάλι πρόβλημα έδειξαν την δύναμη και την σημασία που έχουν ή που θα πρέπει να έχουν λειτουργώντας για το δημόσιο συμφέρων. 

Γιατί προστίθεται χλώριο στο πόσιμο νερό

Όσο ανεπαρκείς είναι οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι προστασίας του νερού των πηγών, τόσο συχνότερα διαπιστώνεται η ύπαρξη ρύπων και μολύνσεων σε αυτό. Αν η ρύπανση του νερού έχει σαν συνέπεια την επιβάρυνση αυτού με παθογόνους παράγοντες, τότε το νερό πρέπει να απολυμαίνεται. Η απολύμανση είναι δυνατό να γίνει με όζον, χλώριο, διοξείδιο του χλωρίου ή υπεριώδη ακτινοβολία
(UV).


Προτάσεις προς Αρμόδιους για να λάβουν υπόψη τους .... (σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας)

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας το 2007 (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Αρ. Πρωτ. ΔΥΓ2/οικ. 94097 από την 19.7.07:Παρακολούθηση ποιότητας πόσιμου ύδατος, λειτουργίας συστημάτων ύδρευσης και λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας).
Η Εγκύκλιος αυτή ορίζει:
• να διατίθενται όλα τα έγραφα της υδροδότησης
• να ορισθεί ένας υπεύθυνος και ένας μόνιμος αναπληρωτής του, ο οποίος θα είναι ενήμεροι για το σύστημα υδροδότησης,
• να τηρείται ένα ειδικό βιβλίο, στο οποίο θα καταχωρούνται όλες οι σχετικές με τη χλωρίωση μετρήσεις, και
• να καταρτισθεί ένα πρόγραμμα παρακολούθησης για ολόκληρο το δίκτυο μέχρι και τα σημεία υδροδότησης του καταναλωτή.
Οι οδηγίες αυτές είναι γνωστές στον πραγματογνώμονα, καθώς συμμορφώνονται με τις βασικές αρχές για την αποφυγή των μολύνσεων, το σχέδιο για την ασφάλεια του νερού (WSP) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και την οδηγία 98/83/ΕΚ για το πόσιμο νερό.

Ερώτηση προς "αιρετούς" της Ανεμώτιας:
Γιατί δεν έγινε κάποια επίσημη ενημέρωση (με ανάλυση δειγμάτων του νερού απο το Χημείο) των κατοίκων και επιτρέπετε να υπάρχει έντονη παραφημολογία; 

Σημείωση1: Σε καμία περίπτωση η αναφορά στο ρεπορτάζ δεν γίνεται για να υποτιμήσει την έρευνα της δημοσιογράφου αλλά περισσότερο για να τονίσει το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων. 


ΥΓ1: Το ζήτημα του νερού της Ανεμώτιας δεν έχει κλείσει εδώ. Θα επανέλθουμε πολύ σύντομα με τις επίσημες αναλύσεις.
ΥΓ2: Δυστυχώς δεν καταφέραμε να σας εξασφαλίσουμε φωτογραφίες με τους σωλήνες χωρίς τον μηχάνημα για το χλώριο καθώς τις τελευταίες μέρες κλειδώθηκε αιφνίδια το αντλιοστάσιο.


πηγή: lesvospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας